Relaxare prin împrejurimi

Castelul Corvinilor

http://castelulcorvinilor.ro

Prima mentiune documetara a asezarii de la Hunedoara dateaza din anul 1278, în legatura cu lista de decima papala, Hunedoara fiind mentionata printre cele mai importante asezari din arhidiaconatul de Hunedoara, alaturi de Deva, Hateg sau Santamaria-Orlea.

Anterior, numele de Hunedoara apare în documente (1265, 1276) in legatura cu arhidiaconatul de Hunedoara, o structura ecleziastica, subordonata episcopiei Transilvaniei, cu sediul la Alba Iulia.

Actul de donatie din 1409. O data cu stingerea din viata a familiei Corvin, arhiva acesteia a fost transferata, in Germania, la Anspach de catre George de Brandenburg, o parte din documente ajungând la sfârsitul secolului XVIII la Buda in cadrul celebrei Arhivum Camerae. Printre aceste documente a existat si actul de donatie din 18 octombrie 1409, prin care regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regala Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu si familiei sale, aici fiind menționat și numele lui Ioan, ca și fi al lui Voicu. În acest fel, Hunedorenii deveneau, alături de familia Candea, cele dintâi familii românești din comitatul Hunedoarei care aveau proprietăți cu drept nobiliar.

Cetatea Deva

http://cetateadeva.ro

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.

Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: există descoperiri care datează din neolitic sau epoca bronzului. Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Devei datează din anul 1269

Informare: sursa textului și a imaginilor sunt paginile web http://cetateadeva.ro, http://castelulcorvinilor.ro și http://www.turistderomania.ro

Ultima modificare: duminică, 29 mai 2016, 07:40